Praktijkgerichte jaaropleiding

Praktijkgerichte jaaropleiding Ecologisch tuinieren en Permacultuur

18 oktober 2025 tot 12 september 2026

 

Zin om lekker, gezond en vers voedsel te leren kweken in samenwerking met de natuur?

 

La Maîtresse du Vert en Okker hebben de handen in elkaar geslagen om een mooi programma van 8 lessen uit te werken. We gaan een volledig jaar doorheen alle seizoenen leren moestuinieren in de permacultuurtuin van Yggdrasil. Niet alleen de klassieke éénjarige groenten (sla, tomaat, broccoli,..) komen aan bod, ook meer bijzondere gewassen die je (nog) niet zo makkelijk in de winkel vindt zoals bijvoorbeeld Nieuw-Zeelandse spinazie, mosterdblad, winterpostelein, olijfkomkommer,…. . Daarnaast is er veel aandacht voor het ontwerp van de tuin. Van aanleg over onderhoud tot oogst en het verwerken ervan. We kijken naar eetbare bloemen, kruiden, bessen, meerjarige gewassen (eeuwig moes, asperge, crosne, aardpeer, …) en fruit. 

 

De lessen zijn een mooie mix van praktijk en theorie. We gaan in de tuin van Yggdrasil al doende leren: ontwerpen, moestuinbedden aanleggen, zaaien, planten, mulchen, snoeien, oogsten,… . We geven de nodige bagage mee in het theoretische blok. In deze theoretische sessies gaan we eerst dieper in op wat permacultuur is en welke principes er aan de basis liggen. Daarnaast hebben we het o.a. over hoe je kringlopen in je tuin kan sluiten (wateropvang, waterzuivering, compost, …) of waar je op moet letten als je zelf je zaden wil oogsten. Het aspect sociale permacultuur wordt slechts zijdelings aangeraakt en komt vooral naar voren in het versterken van de groepsdynamiek.  Je zelf meegebrachte lunch vullen we aan met lekkers van het seizoen. 

Praktische informatie

Wanneer?

 

8 Zaterdagen van 10u tot 17u (18/10 - 15/11 - 21/2 - 21/3 - 18/4 - 23/5 - 20/6 - 12/9)

 

Waar?

Yggdrasil - Vissenakenstraat 381, Tienen

 

Inschrijven kan via: https://forms.gle/mFrNrpEDM2TKjHFT7

 

Meer info: lamaitresseduvert@gmail.com

 

Prijs

De cursus 'Jaaropleiding Ecologisch tuinieren en permacultuur' komt op 800 euro.

 

Er kunnen 2 cursisten deelnemen aan sociaal tarief van 650€. Neem gerust contact op als je hierover met ons van gedachten wil wisselen.

 

Bij vragen kan je hier terecht: lamaitresseduvert@gmail.com

 

Om in te schrijven, kan je je hier je gegevens achterlaten:

 

Inschrijven. Hierna krijg je de betalingsgegevens doorgestuurd.

 

Programma

Oktober - Permacultuurprincipes

  • Kennismaking
  • Permacultuur : wat is het ?
  • Permacultuurprincipes toegepast in de moestuin
  • Nieuwe teeltbedden aanleggen met stro en karton
  • Winterklaar maken tuin: wat (niet) doen
  • Inkuilen als bewaringsmethode

 

November – Teeltplanning en ontwerp 

  • Tuinontwerp op basis van zones en sectoren
  • Teeltplanning (combinatieteelt)
  • Bessenstruiken (planten, snoeien, stekken: deel 1)
  • Pluimvee als multifunctionele hulp

 

Februari – Zorg voor de bodem

  • Bodemzorg: niet spitten – wel mulchen  
  • Vaste planten scheuren en vermeerderen (rabarber, smeerwortel, ...)
  • Bessenstruiken (planten, snoeien, stekken: deel 2)

 

Maart – Zorg voor water en energie

  • Hoe energie en water recycleren in de tuin
  • Serre
  • Eerste groenten zaaien (radijs, erwt, tuinboon, …)
  • Zelf perspotjes maken, zaaien in potjes en buiten
  • Eetbare wilde kruiden herkennen en oogsten

 

April - Randen in de permacultuurtuin

  • Randen 
  • Kiemplantjes herkennen
  • Natuurlijke vijanden aantrekken en huisvesten
  • Snoeien van kruiden 

 

Mei – Voedselbossen

  • Voedselbos
  • Rondleiding voedselbosplanten
  • Vorstgevoelige groenten (tomaat, courgette, chayote, …
  • Voor- en nateelten (wintergroenten zaaien, voorbereiden)

 

Juni - Composteren

  • Kringlooptuinieren, composteren en mulchen
  • Kruiden drogen
  • Eetbare bloemen en snijbloemen
  • Mulchen praktijk doorheen het jaar

 

Juli/Augustus  - vakantie

 

September – Zelf zaden oogsten

  • Look planten, aardbeien planten
  • Oogsten en inmaken
  • Zelf zaden oogsten: functie, nut en praktijk