Praktijkgerichte jaaropleiding

Praktijkgerichte jaaropleiding Ecologisch tuinieren en Permacultuur

19 februari 2022 tot 19 november 2022

Zin om te leren lekker, gezond en vers voedsel kweken in samenwerking met de natuur?

La Maîtresse du Vert en Okker hebben de handen in elkaar geslagen om een mooi programma van 8 lessen uit te werken. We gaan een volledig jaar doorheen alle seizoenen leren moestuinieren in de permacultuurtuin van Yggdrasil. Niet alleen de klassieke éénjarige groenten (sla, worteltjes,..) komen aan bod, ook meer bijzondere gewassen die je (nog) niet zo makkelijk in de winkel vindt zoals Nieuw-Zeelandse spinazie, mosterdblad, winterpostelein, olijfkomkommer,…. . Daarnaast is er veel aandacht voor het ontwerp van de tuin. Van aanleg over onderhoud tot oogst. We kijken naar eetbare bloemen, kruiden, bessen, meerjarige gewassen (asperge, rabarber) en fruit. 

De nadruk van de lessen ligt op de praktische toepassing: we gaan in de tuin van Yggdrasil al doende leren: ontwerpen, moestuinbedden aanleggen, zaaien, planten, mulchen, snoeien, oogsten,… . We geven de nodige bagage mee in korte theoretische sessies.  Je zelf meegebrachte lunch vullen we aan met lekkers van het seizoen.

Praktische informatie

Wanneer?

 

8 Zaterdagen van 10u tot 16u (19/2 - 19/3 - 23/4 - 21/5 - 18/6 - 10/9 - 08/10 - 19/11)

 

Waar?

Yggdrasil - Vissenakenstraat 381, Tienen

 

Meer info en inschrijven?

https://yggdra.be/praktijkgerichte-jaaropleiding/

 

Programma

Februari - Permacultuurprincipes

  • Kennismaking
  • Permacultuur : wat is het ?
  • Permacultuurprincipes toegepast in de moestuin
  • Nieuwe teeltbedden aanleggen met stro en karton

 

Maart – Teeltplanning en ontwerp

  • Tuinontwerp op basis van zones en sectoren
  • Teeltplanning (combinatieteelt)
  • Kiemplantjes herkennen
  • Eerste groenten zaaien (radijs, erwt, tuinboon, …)
  • Zelf perspotjes maken, zaaien in potjes en buiten

 

April – Zorg voor de bodem

  • Bodemzorg: niet spitten – wel mulchen  
  • Natuurlijke vijanden aantrekken en huisvesten
  • Eetbare wilde kruiden herkennen en oogsten
  • Vaste planten scheuren en vermeerderen (rabarber, smeerwortel, ...)

 

Mei – Warmteminnende groenten zaaien en planten

  • Planten van courgette, boontjes, Nieuwzeelandse spinazie, …
  • Hoe energie en water recycleren in de tuin
  • Kruiden drogen
  • Mulchen met voorhande zijnde materialen

 

Juni - Composteren

  • Kringlooptuinieren, composteren en mulchen
  • Voor- en nateelten (wintergroenten zaaien)
  • Kruidenspiraal en serre
  • Eetbare bloemen en snijbloemen

 

Juli/Augustus  - vakantie

 

September – Zelf zaden oogsten

  • Zelf zaden oogsten: functie, nut en praktijk
  • Look planten, aardbeien planten
  • Oogsten en inmaken

 

Oktober – Randen en bomen

  • Fruitstruiken (planten, snoeien, stekken)
  • Randen ontwerpen en aanleggen
  • Teeltplanning met integratie van meerjarige gewassen
  • Voedselbos

 

November – Winterklaar maken van de tuin

  • Winterklaar maken: wat (niet) doen
  • Permacultuur buiten de tuin
  • Neerhof- en nutsdieren
  • Eetbare paddestoelen
  • Evaluatie en afsluiting